11+ пчелни занимания за деца

viber изображение 2023 05 31 22 59 27 994


С приключването на училище и началото на лятото, се открива много свободно време за малчуганите, което трябва да бъде добре организирано. Всички знаем, колко трудно се печели и задържа детското внимание и всеки родител се е сблъсквал с този проблем. Това е особено трудоемко, когато се опитваме да предадем ценни житейски уроци, които често първосигнално могат да им бъдат скучни и безинтересни. Истината обаче е, че всеки родител трябва да бъде като една трудолюбива пчела – устремен към целта си, давайки максималното от себе си, за което пък трябва да открие правилния подход. Активният сезон на пчелите вече е факт и можем да използваме този момент от годината, за придобиване на нови знания, които да са полезни за цял живот а и за цялата планета.

🐝 Във времена като тези – свят изпълнен с технологии, които попадат в ръцете на децата още преди да са тръгнали на училище, е добре да отделяме време за, както се казва, за „живия живот“. Има хиляди забавни дейности, с които да запознаем мъниците с физическия свят на пчелите и да им покажем, колко интересна е природата и колко много могат да научат от нея. Все пак технологиите биха били от полза в дъждовни дни, когато може да се наблегне повече на теорията, отколкото на практиката. Има безброй много образователни филмечта за деца, а там може да се научи полезна информация за пчелите, която не всеки родител би съумял да обясни ясно. Друга интересна идея при неподходящо време за разходки, са виртуалните обиколки на музеи.

🐝 Книжките с приказки или пък тези за оцветяване също са интересна и забавна опция за занимания вкъщи. Съществуват дори книжки, които са структурирани като кошер и показват на децата ролите и местата на пчелите в него. Ако пък искате да смесите математиката и пчелите в едно, може да си изработите картички с различен брой пчелички и да упражнявате броенето, чрез образите върху тях. Освен всичко това, бихте могли да си подготвите различни думи (по възможност с различна начална буква), свързани с пчелите и с тяхна помощ да затвърждавате научаването на азбуката.

🐝 Моделирането на пчелички от пластилин, рисуването, изрязването на хартия и съединяването на отделни части от хартиено гнездо например, пък биха развили фината моторика на едно дете, а вплетено с интересна приказка или история свързана с пчелите, тази привидно безобидна игра се превръща във важен урок за заобикалящия ни свят. Пчелички могат да се направят и от лимон, черен маркер, клечка (за жило) и хартия (за крила).

🐝 За тези от вас, които обожават да пътуват, разходките в балкана са чуден избор. Там децата могат да видят разнообразие от билки, които са любими на пчелите. Освен това, в България вече има и музеи, специално обособени на тематика пчели, а там вероятно вашето дете може да получи отговор на всичките си въпроси свързани с малките жужащи работници.

🐝 Разиграването на кошер е дейност, подходяща и за по-голяма група деца. По този начин им се показват различните роли, които имат пчелите в един кошер и че той всъщност е техния дом. Може всички пчелички (деца) да минат през стъпките на направата на мед, като в този случай е добре също да се обясни, че мъжките пчели се наричат търтеи и не произвеждат мед. Този тип драматизация ще покаже на децата, колко задружно семейство са пчелите и как полагат грижи едни за други.

🐝 Възможно е вече да сте правили къщички или пък само хранилки за разни животинки. А правили ли сте някога къщичка за диви пчели? Страхотен урок, който децата трябва да научат това лято е, че не всички пчели живеят в кошер. Всъщност, повечето пчели гнездят под земята или в дървета и кухи клони, но това не ги прави по-малко важни. Можете лесно да изградите своя собствена къща за диви пчели, с помощта на консерва или друга метална кутия (почистена и с отстранен етикет), хартия, чук, пирон и канап. Пробийете дупка в консервата и прекарайте канапа през нея. Навийте хартия на цилиндри. Поставете ги в консервата и сте готови – тя вече прилича на мини гнездо. Закачете я хоризонтално навън и така ще предоставите дом на дивите пчелички.

🐝 Друго занимание, което може и да подобри сръчността на децата, е изготвянето на бомбички от семена. Ще ви е нужна глина, семенца на цветя и почва. Не се притеснявайте – дъжда ще отмие глината впоследствие! В тънък лист глина поставете почва и семенца. Завийте ги добре и огън! След време може да се върнете на мястото и да видите плодовете (в случая цветята) на вашия семеен труд и да покажете на децата си, колко красота може да има на този свят, когато заедно се грижим за него.

🐝 Ако пък си имате градинка, посадете цветя и  си отбелязвайте на календара, колко време им е отнело за да поникнат, а след това  наблюдавайте пчелите които биват привлечени от тях. Може около това да измислите и други игрови дейности, като това да броите колко пчелички ще кацнат на цветето или да им правите снимки от безопасно разстояние.

🐝 Изградете пчелна баня със своето дете. Ще са ви нужни плитка чиния, няколко камъчета (или коркови тапи), пръчици и чиста вода. Пръчките, тапите и камъните дават на пчелите нещо, върху което да кацнат, за да могат да пият вода, ние не искаме да се удавят! Поставете камъните, пръчките или тапите в плитката вода и ще създадете лесен начин за една жадна пчела да спре за прохладна освежаваща напитка! Чувствайте се свободни да бъдете креативни и да украсите както искате – с мъниста, мидички или цветя! Така вашите деца ще научат за значението на водата в една екосистема и какво могат да направят, за да помогнат.

🐝 Запознайте децата си с това, че пчелите освен мед, произвеждат и восък. Вие и вашите деца ще се забавлявате много, правейки свещи от пчелен восък и заедно ще развивате сръчността си.

🐝 Направете си чай с мед (студен или топъл).  Медът е чудесна алтернатива на бялата захар. Това е добра възможност да обучите децата си на по-здравословните възможности за хранене и пиене и за страхотните ползи за здравето. Заедно направете домашни меденки или пък палачинки с мед. Докато майсторите с ръцете, може да им разкажете повече за работливите пчелички. Ако вашето дете прояви интерес, може да му разкажете колко много видове мед има и разбира се, за колко много неща е полезен той.

Не знаете от къде да започнете? Задайте няколко въпроса на своето дете и започнете с онова, което е най-интересно за него. Направете така, че на децата да им е ясна разликата между пчели и оси и ги уверете, че пчелите не са страшни създания. Всички нови знания, които успеете да предадете на детето си, ще му дадат увереност и самочувствие. Доближавайки децата до живота на пчелите и до природата като цяло, ги учите на това да живеят в баланс с нея. Не забравяйте, че най-силният стимул е личният пример, който давате. Бъдете добър такъв!Източници:
* „Bee-Themed Activities You Can Do With Your Kids This Summer“ || https://www.beepods.com/bee-themed-activities-you-can-do-with-your-kids-this-summer/
* „KID-FRIENDLY ACTIVITIES FOR BUSY BEES“ || https://honey.com/blog/kid-friendly-activities-for-busy-bees

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *