Медът – храна за мозъка

медът - храна за мозъка

Медът – храна за мозъка

С началото на учебната година започва и по-натовареното ежедневие за децата. Освен, че ще им трябва доста енергия за всичките уроци, вълнения, стресови ситуации и игри, със захладняването на времето е добре и да се вземат мерки за поддържане на силен имунитет. Сред всичко, което можете да дадете на вашето дете, качественият мед винаги би бил подходящ избор в подпомагането на имунната система, храносмилането, нервната система и укрепване на стомашно-чревния тракт.
Медът е източник на чиста енергия примесена с много витамини и честата му консумация (в премерени количества) ще зареди всекиго за поредния забързан ден.

Не сте сигурни дали е подходящ за вашето ученолюбиво дете? Обърнете внимание на следващите редове…
👉🏻 Медът се състои предимно от три вида захар: захароза, глюкоза и фруктоза. Всяка от тези захари се използва от тялото ни по различен начин – захарозата и глюкозата се усвояват бързо и причиняват скок на кръвната захар. Фруктозата в меда обаче остава в организма по-дълго и дава на вашите деца постоянна енергия. По този начин те са нащрек, но не пощуряват, както би се случило при други сладки изделия.

👉🏻Медът действа като щит за черния дроб срещу определени заболявания и увреждания. Доказано е, че намалява страничните ефекти от дозите парацетамол, които могат да предизвикат увреждане на черния дроб.

👉🏻Колкото и необичайно да звучи това, прилагането на мед върху ожулванията и порязванията на вашето дете ще им помогне да зараснат по-бързо. Последните открития показват забележими лечебни ефекти за меда, като той ускорява лечебния процес и може да помогне за успокояване на раздразнената кожа.

👉🏻Майка ви добавяла ли е мед и лимон към чая ви, когато сте имали кашлица като дете? Оказва се, че има научни доказателства в подкрепа на това решение. Медът действа като успокояващо средство върху възпаленото и раздразнено гърло на вашето дете, като заглушава кашлицата му. Една лъжица мед също ще помогне, ако детето ви има затруднения с преглъщането поради възпалено гърло.


Ето и някои сладки факти:
📚 Изследване от 2009-та година установява, че медът има ефект за усилване на паметта, подобрява холинергичната система и кръвотока в мозъка, има антиоксидантно действие и има положително влияние в лекуването на деменция. Медът има значително общо фенолно съдържание и е с високо съдържание на флавоноиди. Следователно може да повлияе на нивата на холин в допълнение към подобряването на антиоксидантната способност, което е критично за формирането на паметта.

📚 Терапията с мед намалява токсичните ефекти, наблюдавани в белите дробове и средния мозък. Това показва, че медът може да действа като антиоксидантен механизъм за защита на допаминергичните неврони от увреждане, свързано с оксидативния стрес.

📚 Медът е една от 10-те най-добри храни за мозъка на децата. Тайната на потенциала на меда за усилване на функциите на мозъка е антиоксидант, наречен пиноцембрин, който подобрява мозъчната функция и предотвратява клетъчното увреждане в мозъка. Има и противовъзпалителни свойства. Медът помага за усвояването на калций, който се използва от мозъка в процеса на мислене и вземане на решения.

📚  Колкото по-тъмен е медът, толкова повече антиоксидантни свойства притежава.

📚 Медът е изключително полезен и помага при редица болести и неразположения, като безсъние, стрес, умора, настинки, гастрит, лошо храносмилане, възстановяване от болести, помага при бъбречни и чернодробни заболявания, кашлица, задържане на течности. Пододящ е за инхалации, има антиоксидантно, противомикробно действие и подпомага имунната система.


Здравето на мозъка е способността за извършване на всички умствени функции, необходими за познанието, като способността за учене и правилна преценка, използване на речта и добра памет. За да поддържа здрав мозък, човек трябва да има нормален растеж, адаптивност, да насърчава здравословни навици, да се адаптира към стрес и несгоди и да развие устойчивост, за да се справя с променящите се изисквания на ежедневието. Фокус тук е поддържането на възможно най-доброто психично здраве и подобряването на когнитивното представяне, за да помогне на всеки човек да постигне своето функциониране в областта на познанието, емоциите, психологията и поведението. Все пак винаги е по-добре да се направи малко усилие за превенция, отколкото да се влагат средства и време за преборване на нещо, което е изисквало просто малко внимание… или пък просто лъжичка мед. 🍯
Източници:
* „Honey on brain health: A promising brain booster“  || https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9887050/
* „TOP 10 BRAIN DEVELOPMENT FOODS FOR CHILDREN“ || https://blog.iyurved.com/top-10-brain-foods-for-kids/
* „5 Honey Health Benefits for Children Over 2“ || https://sunshinehouse.com/blog/5-honey-health-benefits-for-children-over-2/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *