Как да бъдем полезни на пчелите?

как да пазим пчелите
Пчелите имат изключително важна роля за опазването, развитието и поддържането на околната среда и на живота на планетата като цяло. Смята се, че 4 от всеки 5 култури и диви цветя в Европа, в голяма степен разчитат на насекомите за опрашване. Ние, като част от тази екосистема, като най-голямото пчелно стопанство в България и като граждани на света, имаме своите отговорности, за да продължи тя да съществува. Има много начини да помогнем на пчелите, а някои са по-прости, отколкото си мислите! С началото на активния сезон на пчелите, ви предоставяме няколко съвета, за това, как да ги опазите през пролетта.

🐝 Направете си медоносна градинка

Сега е идеалният момент да реновирате градината си или да освежите градинката пред блока. Независимо дали предпочитате преобладаването на зеленчуци или на цветя, не забравяйте да засадите и някой от любимците на пчелите. Те обичат лилави, жълти и бели цветя. По възможност, засаждайте такива, които да цъфтят целогодишно. Ето и някои от любимите растения на пчелите: лавандула, плодни дръвчета, билки, лайка, ехинацея, розмарин, слънчоглед, люляк, маргаритки, невен, детелина и много други.
Това е една чудесна и ползотворна дейност, която много хора дори считат за свое хоби. По този начин ще имате цветна градина, която да радва вас и околните, ще влезете във форма отделяйки време и енергия за поддръжка на градината си и ще дадете още една възможност на пчелите да събират нектар, с което пък ще спомогнете за тяхното съществуване.


🐝 Спрете да използвате химикали и пестициди
Много преди да се появят пестицидите, зеленчуците и цветята са растели без проблем. Освен, че тези химикали са вредни за вас и вашите домашни любимци, те могат да причинят внезапната смърт на много видове пчели или да нанесат увреждания на колонията при тяхното пренасяне. Все пак, ако пръскането с пестициди е наложително, то е добре да се прави нощем, когато пчелите не са активни.

🐝 Засадете овощна градина
Обичате ли череши или ябълки? Ако отговорът ви е положителен, това значи, че сте на крачка от това да станете герой за някоя пчеличка. Цъфналите овощни дръвчета са отличен източник за богат на хранителни вещества нектар, който малките медни работници обожават. Ако ли пък не сте особено големи фенове на плодовете, може да засадите дъб, топола или клен.🐝 Изградете пчелна баня
Всъщност пчелите нямат нужда от душ, а просто от добра хидратация. Те могат да изминат около 9 километра, за да изпълнят мисията си и да се сдобият с прашец или нектар, а това не е лека задача. Много е лесно да направите пчелна баня. Достатъчни са ви една плитка чиния, няколко камъчета (или коркови тапи), пръчици и прясна вода. Поставете камъните, пръчките или тапите в плитката вода и ще създадете лесен начин за една жадна пчела да спре за освежаваща напитка! Украсете, например със стъклени мъниста, за да добавите блестящ щрих към градината си!

🐝  Създайте хабитат за диви пчели

Дивите пчели са също толкова важни, колкото домашните и се нуждаят от безопасен подслон. Дънерите на дърветата, например, могат да бъдат идеален дом за диви пчели. Някои пчели правят домовете си в кухите стъбла на цветята или в градинските стени.
Можете лесно да изградите своя собствена къща за пчели, с помощта на консерва (почистена и с отстранен етикет), хартия, чук, пирон и канап. Използвайте чука и пирона, за да пробиете дупка в консервата и да прекарате канапа през нея. Вземете малко хартия и я навийте на цилиндри. Поставете ги в консервата и сте готови. Закачете я хоризонтално навън и така ще предоставите дом на дивите пчели. Всеки път, когато те имат нужда от подслон, ще се шмугват в тунелчетата/цилиндрите в консервата, а вие ще знаете, че сте направили нещо добро за техния изпълнен с постоянен труд свят.


🐝  Подкрепяйте местни пчелари и организации като нашата

Научете всичко за нас, споделяйте дейността ни и избирайте мед с доказан произход и качество.


🐝  Запознайте себе си и хората около вас, относно това колко са важни пчелите
Един от най-добрите начини да станете по-добър пчелар или пчелен ентусиаст е да се образовате по темата. След като го направите, споделете и разпространете знанията си! Много деца се учат, че пчелите са опасни и могат да жилят. Да, пчелите жилят, но те най-вероятно ще го направят само ако почувстват нужда да се защитят. Медоносните пчели умират скоро след ужилване, така че в повечето случаи не жилят без причина. Уверете се, че също знаете разликите между осите и пчелите и че можете да ги разпознавате.Източници:
* „Top 9 Ways You Can Help Bees in Your Community This Spring“ || https://www.beepods.com/top-9-ways-you-can-help-bees-in-your-community-this-spring/
* „The DIY project that is the bee’s knees“ ||  https://wallflowermarket.com/blog/2020/04/16/the-diy-project-that-is-the-bees-knees/
* „Какво убива пчелите и другите опрашители“ || https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/society/20191129STO67758/kakvo-ubiva-pchelite-i-drughite-oprashiteli-infoghrafika  
*

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *